Απλά ψητά παντζάρια στο φούρνο (χωρίς ξεφλούδισμα!)

Τα ψητά παντζάρια είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά για προετοιμασία γευμάτων. Αυτή είναι η συνηθισμένη μου μέθοδος και απλή συνταγή για ψήσιμο παντζαριών στο φούρνο — και δεν απαιτείται ξεφλούδισμα.

Τα κόκκινα, ψητά παντζάρια έχουν προετοιμαστεί για το γεύμα και φυλάσσονται σε ένα διαφανές, γυάλινο δοχείο αποθήκευσης.

«Λατρεύω τα παντζάρια τόσο πολύ», μου είπε πρόσφατα ένας φίλος μου πάνω από ένα ορεκτικό για παντζάρια που χωρίζαμε σε ένα εστιατόριο. «Αλλά φαίνονται να είναι τόσο πόνος».

Μπορούσα να καταλάβω γιατί το είπε.

Τα πρώτα μου πειράματα με το μαγείρεμα παντζαριών ήταν κάπως καταστροφικά.

Πρώτα δοκίμασα να τα μαγειρέψω στον ατμό, χωρίς να καταλάβω πόσο άχνισμα θα ήταν απαραίτητο για να μαλακώσει κάτι τόσο σφιχτό όσο ένα παντζάρι.

Μετά δοκίμασα το ψήσιμο. Ξεφλούδισμα και μετά ψήσιμο. Το ίδιο το ξεφλούδισμα ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό,τι νόμιζα – τα δάχτυλά μου συνέχισαν να γλιστρούν, και ακόμη και ένα κότσι – και χρειάστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Δεκαπέντε ή είκοσι λεπτά αργότερα, με κατακόκκινα χέρια, έβαλα τα παντζάρια στο φούρνο. Τα ψητά παντζάρια που προέκυψαν ήταν καλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο τρυφερά όσο ήλπιζα ότι θα ήταν.

Ένιωσα σαν πολλή δουλειά για όχι πολλά κέρδη.

Μετά έμαθα πώς να ψήνω παντζάρια στο φούρνο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και όλα άλλαξαν.

Ψητά παντζάρια σε αλουμινόχαρτο

Γιατί το να φτιάχνεις ψητά παντζάρια σε αλουμινόχαρτο αλλάζει το παιχνίδι;

Βασικά, το τύλιγμα των παντζαριών σε αλουμινόχαρτο κλειδώνει με λίγη υγρασία καθώς μαγειρεύονται. Αυτή η υγρασία βοηθά τα παντζάρια να γίνουν ιδιαίτερα γλυκά και τρυφερά.

Έχει επίσης ως αποτέλεσμα να διευκολύνει την ολίσθηση της φλούδας από τα παντζάρια μετά το ψήσιμο.

Τέλεια γλυκά, τρυφερά παντζάρια + χωρίς επίπονο ξεφλούδισμα = σημαντική νίκη, τουλάχιστον στο βιβλίο μου.

Υπάρχουν περισσότερα. Αυτή η μέθοδος ψησίματος παντζαριών στο φούρνο ελαχιστοποιεί την ανάγκη για πρόσθετο λάδι ή πρόσθετο καρύκευμα.

Ουσιαστικά, μπορείτε να αλατοπιπερώσετε τα παντζάρια της αρεσκείας σας αφού τα ψήσετε. Αύριο, θα μοιραστώ τη συνταγή για μαριναρισμένα παντζάρια που σχεδόν πάντα ετοιμάζω με τη παρτίδα μου με ψητά παντζάρια.

Αλλά αν το μόνο που ψάχνετε είναι τρυφερά, πλήρως μαγειρεμένα παντζάρια, χωρίς πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία, θα τα έχετε. Μπορείτε να τα καρυκεύσετε περισσότερο ή μπορείτε να αφήσετε τη λιτή, γλυκιά γεύση τους να λάμψει έντονα.

Πώς να φτιάξετε ψητά παντζάρια στο φούρνο (χωρίς να ξεφλουδίσετε)

Αυτός είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να ετοιμάζω ψητά παντζάρια γιατί είναι τόσο υπέροχα απλός. Εδώ είναι τα βήματα.

Τα ωμά, μη αποφλοιωμένα κόκκινα παντζάρια ξεκουράζονται σε ένα λευκό μπολ σερβιρίσματος.

Βήμα 1: κόψτε τα παντζάρια σας

Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσετε τα παντζάρια σας, αλλά σας προτείνω να τα κόψετε: μόνο τις κορυφές και (αν έχουν) μακριές μύτες στο κάτω μέρος.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα χόρτα παντζαριού για σοτάρισμα ως συνοδευτικό, προσθήκη στα ζυμαρικά κ.λπ.

Ένα μικρό, αλουμινένιο ταψί χωράει λαχανικά τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο.

Βήμα 2: Ρίξτε ελαφρά τα παντζάρια με λάδι και τυλίξτε τα

Ώρα για τύλιγμα!

Τοποθετήστε κάθε κομμένο παντζάρι σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο που είναι αρκετά μεγάλο για να τυλίξετε το παντζάρι.

Στη συνέχεια, τρίψτε ελαφρά το παντζάρι με λίγο ελαιόλαδο ή αβοκάντο. δεν χρειάζεστε πολλά, μόνο μια μικρή επίστρωση. Αυτό θα βοηθήσει τις φλούδες να γλιστρήσουν, τελικά, μετά το ψήσιμο.

Εάν είναι πιο εύκολο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι ελιάς ή αβοκάντο.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το κομμάτι αλουμινόχαρτο για να τυλίξετε σφιχτά το παντζάρι. Συνήθως στρίβω στην κορυφή, για να δημιουργήσω μια μικρή σφραγίδα.

Βήμα 3: ψητό

Τώρα θα ψήσετε τα παντζάρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 400°F / 200°C για 45-60 λεπτά ή μέχρι να μπορέσετε να ξετυλίξετε τα παντζάρια και να τα τρυπήσετε πολύ εύκολα με ένα πιρούνι ή μαχαίρι.

Τα μικρά παντζάρια μπορεί να χρειαστούν μόνο 40 λεπτά ψησίματος, ενώ τα πολύ μεγάλα παντζάρια μπορεί να χρειαστούν περίπου 75 λεπτά.

Βήμα 4: δροσερό

Απλώς αφαιρέστε τα παντζάρια από το φούρνο και αφήστε τα να καθίσουν για 15-20 λεπτά ή μέχρι να κρυώσουν αρκετά για να τα χειριστείτε. Το κρύο νερό θα εμπλακεί στο επόμενο βήμα, οπότε είναι εντάξει αν παραμείνουν αρκετά ζεστά.

Τα ψητά παντζάρια μόλις έχουν ξεφλουδίσει τη φλούδα τους.  Τα ξεφλουδισμένα παντζάρια ακουμπούν σε λευκό πιάτο.

Βήμα 5: Βγάλτε τα δέρματα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό

Εδώ είναι το διασκεδαστικό μέρος: ξεφλούδισμα χωρίς ταλαιπωρία.

Αφαιρέστε κάθε παντζάρι από το αλουμινόχαρτο περιτύλιγμά του και, ενώ κρατάτε το παντζάρι κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό, αφαιρέστε το δέρμα.

Αυτό πρέπει να γίνει αρκετά αβίαστα. Αν διαπιστώσετε ότι ένα κομμάτι φλούδας έχει κολλήσει με πείσμα στο παντζάρι, χρησιμοποιήστε λίγη περισσότερη δύναμη ή καταφύγετε για λίγο στον αποφλοιωτή λαχανικών. (Σπάνια χρειάζεται.)

Μια φωτογραφία με μεγέθυνση βαθυκόκκινου κόκκινου, μαγειρεμένα λαχανικά με ρίζα.

Βήμα 6: στεγνώστε και αποθηκεύστε

Τώρα, μπορείτε να στεγνώσετε τα παντζάρια και να τα αποθηκεύσετε. Μερικές φορές τις αποθηκεύω ολόκληρες και άλλες τις κόβω σε κομμάτια πριν τις αποθηκεύσω. Οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές είναι μια χαρά.

Τα μαγειρεμένα παντζάρια διατηρούνται έως και 5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Νομίζω ότι είναι ένα ιδιαίτερα ωραίο λαχανικό για προετοιμασία γευμάτων. Μπορείτε να φτιάξετε αυτήν τη συνταγή την Κυριακή (είναι αρκετά γενναιόδωρη, χρησιμοποιώντας δύο ολόκληρα ματσάκια παντζάρια) και να απολαύσετε τα λαχανικά ρίζας όλη την εβδομάδα.

Η βέγκαν εβδομάδα

Απολαύστε τη χαρά του να τρώτε σπιτικό φαγητό κάθε μέρα με τις χορταστικές και υγιεινές συνταγές Η βέγκαν εβδομάδα.

Είτε έχετε τρεις, δύο ή ακόμα και μόνο μία ώρα ελεύθερο χρόνο, το The Vegan Week θα σας δείξει πώς να μαγειρεύετε ομαδικά ποικίλα, πολύχρωμα και ανακουφιστικά πιάτα το Σαββατοκύριακο.

Έχει σημασία τι χρώμα τεύτλα χρησιμοποιώ;

Οχι. Η συνταγή μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικές ποικιλίες τεύτλων.

Έχω χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο παρασκευής ψημένων τεύτλων με χρυσό, κόκκινο και παντζάρι chiogga, και λειτουργεί καλά κάθε φορά.

Εάν χρησιμοποιείτε μωρά παντζάρια, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε το χρόνο ψησίματος στο μισό, αλλά η συνταγή θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο.

Τι πρέπει να κάνω με τα ψητά παντζάρια μου;

Θεέ μου, υπάρχουν τόσες πολλές εξαιρετικές χρήσεις για τα παντζάρια μόλις μαγειρευτούν.

Συχνά προσθέτω παντζάρια σε τυχαία μεσημεριανά μπολ και σαλάτες σε μέγεθος γεύματος. Κάνουν ακόμη και μια διασκεδαστική (και πολύχρωμη) προσθήκη στα ζυμαρικά.

Διαφορετικά, εδώ είναι μερικές συνταγές στις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παντζάρια:

Ναι, κέικ σοκολάτας με παντζάρια. Είναι νόστιμο και είναι ένας πολύ καλός λόγος για να φτιάξετε αυτά τα απλά ψητά παντζάρια στο φούρνο όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Τα κόκκινα, ψητά παντζάρια έχουν προετοιμαστεί για το γεύμα και φυλάσσονται σε ένα διαφανές, γυάλινο δοχείο αποθήκευσης.

Απλά ψητά παντζάρια στο φούρνο (δεν απαιτείται ξεφλούδισμα!)

Συγγραφέας – Gena Hamshaw

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Ωρα μαγειρέματος: 1 ώρα

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 5 λεπτά

Αποδόσεις: 4 φλιτζάνια

  • 2 τσαμπιά κόκκινα, κίτρινα ή παντζάρια Chioggia (περίπου 3 λίβρες/1,4 κιλό)
  • Ελαιόλαδο ή αβοκάντο
  • Τρίψτε και κόψτε τα παντζάρια σας.

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400°F / 200°C.

  • Τρίψτε τα παντζάρια σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια τυλίξτε κάθε παντζάρι σφιχτά σε αλουμινόχαρτο. Μεταφέρετε τα τυλιγμένα παντζάρια στο έτοιμο ταψί και ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν τελείως όταν τα τρυπήσετε με ένα μαχαίρι, 45 έως 60 λεπτά. Αφήστε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, 15 έως 20 λεπτά.

  • Περάστε τα κρύα παντζάρια κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό ενώ γλιστράτε από τη φλούδα τους. Στεγνώστε τα παντζάρια.

  • Αφήστε τα ψητά παντζάρια ολόκληρα μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε ή ψιλοκόψτε, κόψτε σε φέτες ή ετοιμάστε όπως θέλετε. Τα μαγειρεμένα παντζάρια διατηρούνται έως και 5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Όπου μένω, τα παντζάρια είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Αλλά η περίοδος αιχμής τους στα βορειοανατολικά είναι όλο το καλοκαίρι και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Με άλλα λόγια, είναι μια υπέροχη στιγμή για να ζήσετε τη γλυκύτητα και την τρυφερή υφή των ψημένων παντζαριών.

Ελπίζουμε ότι αυτή η ανάρτηση, όσο απλή και αν είναι, θα σας κάνει να νιώσετε ενθουσιασμένοι (και ίσως καθησυχασμένοι) για την προετοιμασία τους.

xo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *